Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Kategorie: Wszystkie | Wszystkie wpisy
RSS
wtorek, 15 września 2015

Składniki:

1. Pół opakowania makaronu Pappardelle

2. Kostka sera Grana Padano

3. Pomidorki koktajlowe żółte i czerwone (u mnie czerwonych zbrakło, więc pokroiłam normalnego dużego pomidora) 

4. Pęczek kabanosów Pepperoni

5. Cebula czerwona

Składniki na sos:

1. Woda około 1 szkl. 

2. Śmietana 18 % około 1 szkl.

3. Opakowanie serka topionego 150 g.

4. Sól, pieprz do smaku

Pappardelle z kabanosami i pomidorkami koktajlowymi w sosie śmietanowo-serowym składniki

Przygotowanie:

Makaron ugotować lekko al'dente. 

Wodę wymieszać ze śmietanką, dodać sól i pieprz. Podgrzać na niewielkim ogniu, gdy będzie ciepłe dodać ser topiony i mieszać, aż do uzyskania kremowej, gładkiej konsystencji. 

Kabanosy pokroić i dodać do powstałego sosu. W międzyczasie pokroić czerwoną cebulę, pomidorki i zetrzeć ser Grana Padano na tarce z drobnymi oczkami. 

Makaron polać powstałym sosem z kabanosami, dodać cebule i pomidorki, a na koniec posypać startym serem. 

Smacznego! 

 

Pappardelle z kabanosami i pomidorkami koktajlowymi w sosie śmietanowo-serowym

sobota, 25 lutego 2012

Kotlety mielone z farszem pieczarkowym

Składniki:

Na kotlet:

1. 500 g mięsa mielonego

2. 1-2 jajka

3. 3 łyżki bułki tartej

4. wyciśnięty ząbek czosnku

5. 3 łyżki mleka

6. sól, pieprz do smaku

7. mąka lub bułka tarta do obtoczenia

Na farsz:

1. 25 dag pieczarek

2. pół cebuli

3. łyżka posiekanej natki pietruszki

4. sól, pieprz do smaku

5. olej do smażenia

Przepis:

Wszystkie składniki na kotleta należy wymieszać w misce. Odstawić do lodówki. Następnie zacząć przygotowywać farsz. Pieczarki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, posiekać cebulkę, dodać pietruszkę, sól i pieprz. Przysmażyć farsz delikatnie na oleju.

Mięso wyjmujemy i dzielimy na placuszki, na środek wkładamy przestudzony farsz i formujemy tradycyjnego kotlecika z farszem w środku. Obtaczamy delikatnie w mące/bułce. Następnie smażymy na oleju na patelni na złoty kolor.

Kotlety mielone z farszem pieczarkowym

środa, 22 lutego 2012

Pierogi z kapustą i pieczarkami

Zachciało mi się pierogów i kupiłam mrożone... moje oczy po ugryzieniu wyglądały mniej więcej tak ---> O_o co za paskudztwo... delikatnie rzecz ujmując. Ale z pierożków zrezygnować nie zamierzałam :) no i są :) pyszne, ciasto mięciutkie, farsz taki jak lubię :) Smacznego :)

Składniki:

Na ciasto:

1. 2 szkl. mąki

2. jajko

3. około 3/4 szkl. wody

Na farsz:

1. ok. 35 dag kapusty kiszonej

2. ok. 10-15 dag pieczarek

3.2 łyżki bułki tartej

4. sól i pieprz do smaku

Farsz

Przygotowanie:

Farsz: Pieczarki zetrzeć na tarce o dosyć drobnych oczkach, kapustę poszatkować na drobne kawałki (i tu większość osób pewnie gotuje kapustę, ja tego nie robię, bo lubię kwaskowe pierogi, płuczę ją tylko raz w zimnej wodzie). Pieczarki i kapustę wymieszać, doprawić solą, pieprzem i bułką tartą.

Ciasto: Mąkę przesiać, uformować z niej kopczyk, zrobić wgłębienie, wlać jajko do środka, posolić trochę i delikatnie przemieszać. Dodając powoli wodę zagnieść jednolite ciasto. Podsypując mąką rozwałkować na ok. 2-3 mm. Wyciąć szklanką kółka, które następnie trzeba napełnić farszem i zalepić.

Następnie trzeba zagotować wodę z dodatkiem oleju i soli, na wrzącą wodę partiami wkładać pierogi i gotować jeszcze chwilę od wypłynięcia, wyjmować łyżką cedzakowa. Najsmaczniejsze będą przysmażone na patelni na maśle z cebulką.

Pierogi z kapustą i pieczarkami

niedziela, 12 lutego 2012

Ciasteczko "Od serca"

Bardzo proste i szybkie w wykonaniu, a sprawia radość ;) bardzooo smaczne :)

Składniki:

1. Ciasto francuskie (gotowe do kupienia w każdym sklepie)

2. Śmietana 30% lub 36% (200g)

3. Pół szkl. cukru pudru

4. Truskawki lub inne owoce

 

Przygotowanie:

Ciasto kroimy na małe ciasteczka: kwadratowe, okrągłe czy jakie tam chcemy :)

Pieczemy w piekarniku w 200 stopniach C. przez jakieś 15-20 min.

W czasie jak cisto będzie się piekło ubijamy śmietanę mikserem do sztywności, pod koniec ubijania dodajemy powoli cukier puder.

Gdy ciasto przestygnie nakładamy śmietanę i dekorujemy owocami :)

Smacznego :)

poniedziałek, 06 lutego 2012

Pappardelle z łososiem i brokułami w sosie śmietanowo - koperkowym

Składniki:

1. Makaron pappardelle

2. Łosoś 100 g

3. Brokuły 50 g

4. Śmietanka 20% 250 g

5. Śmietana 18 % 2 łyżki

6. pieprz i sól do smaku

7. Świeży koperek

8. Sok z cytryny

9. 6 łyżek wody

10. łyżka mąki

Przygotowanie:

Makaron ugotuj wg przepisu na opakowaniu. W garnku podgrzej śmietankę i śmietanę, dopraw sokiem z cytryny. Gdy zaczną bulgotać dodaj wymieszaną wcześniej mąkę z wodą. Mieszaj, aż sos stanie się gęsty. Dodaj pokrojonego w kawałki łososia, brokuły i koperek, dopraw do smaku solą i pieprzem. Gotuj razem jeszcze przez chwilę.

Polej sosem makaron. Smacznego :)

Pappardelle

czwartek, 08 grudnia 2011

Ciasteczka bardzo kruche i bardzo smaczne. Poza tym proste w wykonaniu :) Nadają się do ozdabiania lukrem albo czekoladą. Polecam :) Porcja na około 80-100 ciasteczek :)

Składniki:

1. 250 g margaryny

2. 200 g cukru

3. cukier waniliowy 8 g

4. 0,5 kg mąki

5. 2 jajka

6. 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie:

Ze wszystkich składników zagnieść ciasto. Gdy będzie jednolite rozwałkować i wykrajać ciasteczka. Piec około 8-10 minut w temperaturze 180 stopni.

*** Pieczone zbyt długo mocno stwardnieją.

Gdy ostygną udekorować dowolnie lukrem albo czekoladą :)

Ciasteczja kruche

środa, 07 grudnia 2011

Pierniczki na choinkę

Ten przepis znalazłam w książce sprzed ponad 30 lat :) , w oryginale składniki są trochę inne (np. syrop piwny czy węglan amonu dodajemy) ale zmieniłam trochę przepis i pierniczki też wyszły fajne :)

Składniki:

1. Mąka pszenna 590 g typ 650

2. Cukier 100 g

3. Miód naturalny 250 g

4. Mąka ziemniaczana 2 łyżki

5. Soda oczyszczona 2 g

6. Proszek do pieczenia 6 g

7. Margaryna 100 g

8. Jajko

9. Woda 50 ml

10. Cynamon 10 g

11. Imbir 10 g

12. Pieprz czarny mielony 5 g

13. Gałka muszkatołowa 8 g

14. Goździki 3 g

15. Starty kardamon 12 g

16. *** Ewentualnie 50 g przyprawy do piernika (tym razem użyłam gotowej przyprawy, bo nie miałam wszystkich składników oddzielnie)

17. *** Jeśli pierniczki mają być bardziej błyszczące trzeba posmarować je roztrzepanym jajkiem przed upieczeniem.

Przygotowanie:

Z podanych składników przyrządzić ciasto i rozwałkować je na blaty grubości 3-4 mm. Z rozwałkowanego ciasta wycinać za pomocą wykrawaczy pierniczki o różnych kształtach. Robić dziurki za pomocą słomki do powieszenia na choinkę. Pierniczki piec na papierze do pieczenia około 10 min w 200 stopniach C.

Gdy wystygną chowamy do szczelnie zamkniętego pojemniczka, żeby poleżały, chociaż 2 tygodnie przed Świętami. Dekorujemy lukrem przed powieszeniem na choinkę lub jedzeniem.
Smacznego :)

Pierniczki

 

 

 

poniedziałek, 28 listopada 2011

KOTLETY Z KURCZAKA W MIGDAŁACH

Składniki:

1. pierś z kurczaka podwójna

2. 100 g płatków migdałowych

3. jajko

4. olej

5. sól, pieprz, przyprawa do kurczaka

Przygotowanie:

Pierś z kurczaka podziel na kotlety. Dopraw do smaku solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka. Jajko roztrzep widelcem dopraw solą. Kotlety zanurz w jajku, następnie obtocz w płatkach migdałowych mocno dociskając migdały. Smaż na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Idealnie pasuje do frytek, ziemniaczków, surówek i gotowanych warzyw. Smacznego :)

Kotlety w migdałach

ZUPA KALAFIOROWA

Składniki:

1. 2 l wody

2. kalafior 0,5 kg

3. 30 dag włoszczyzny

4. 2 łyżki mąki

5. 1/3 szklanki mleka

6. 120 ml śmietany do zupy

7. sól, cukier do smaku

Przygotowanie:

Kalafior umyj i podziel na różyczki, zostaw ok. 20 min w wodzie. Włoszczyznę umyj i pokrój, opłucz i ugotuj. Odcedź bulion od warzyw. Kalafior ugotuj w bulionie, posól, dodaj łyżeczkę cukru. Z mąki i mleka przygotuj zawiesinę, dodaj ją do zupy i dalej gotuj. Dopraw zupę i dodaj śmietanę. Przed podaniem dodaj marchewkę z wywaru lub pozostaw zupę jak jest. Zupka najlepiej smakuje z grzankami albo groszkiem ptysiowym. U mnie w wersji z grzankami.

Zupa kalafiorowa

wtorek, 22 listopada 2011

Rolada z bitą śmietaną

Składniki:


Na biszkopt:

1. 6 jajek

2. szklanka mąki

3. łyżeczka proszku do pieczenia

4. szklanka cukru

5. łyżka kakao

Na bitą śmietanę:

1. 1/2 litra śmietanki kremówki 36%

2. 2 opakowanie mixów do śmietany

Ponadto:

1. galaretka w dowolnym smaku

Przygotowanie:

Najpierw przygotuj galaretkę wg przepisu na opakowaniu, najlepiej w naczyniu, w którym będzie łatwo pociąć ja na paski.

Białka ubij na sztywną pianę, później cały czas ubijając dodawaj powoli cukier, następnie żółtka. Wsyp mąkę z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Ubij wszystko mikserem. Na natłuszczoną blachę (39x23) wylej ciasto. Piecz w 180 stopniach C przez ok. 30 min. Gorące ciasto przełóż na posypaną mąką ściereczkę i zroluj.

Bitą śmietanę ubij z mixami.

 

Zimne ciasto rozwiń delikatnie, posmaruj bitą śmietanę i włóż pasek galaretki. Zroluj, dowolnie udekoruj. (U mnie są podsmażone na maśle wiórki kokosowe z cukrem)

Rolada

 
1 , 2